sobota 16. června 2012

Dopis náměstku ministra financí (červen 2012)

DOPIS PANU NÁMĚSTKOVI MINISTRA FINANCÍ - červen 2012

     Vážený pan Mgr. Zdeněk Zajíček
     náměstek ministra financí


     Vážený pane náměstku,
   reaguji na článek v tisku, který informuje o Vaší iniciativě za milionové odměny šéfům státních a polostátních firem. Je mi záhadou, zda si v současné vypjaté době, kdy většina občanů je nucena k masivnímu šetření, pouze neuvědomujete absurditu svého návrhu, nebo zda záměrně toužíte vyprovokovat násilné občanské nepokoje. 
  Běžnému občanu, který mnohdy nemá z čeho si uspořit na základní nezbytnosti jako je bydlení, zdraví a zabezpečení ve stáří, tímto totiž dáváte arogantní facku. Mnohamilionové platy jsou v zemi s průměrným platem něco málo přes 20 000,- hrubého nemravné, o tom není žádných pochyb. Tím spíše, že mnohé zmíněné státní firmy šly a jdou pod těmito manažery od desíti k pěti (viz např. ČSA - pan Tvrdík, atd, atd…). 
   Rád bych, abyste si uvědomil, že soukromý majitel sice může dát svým manažerům třeba miliardu měsíčně, má-li na to, ale platy vedení oněch firem jdou z kapes nás občanů.Už jen proto je absurdní tyto udaje tajit. Občan jako zaměstnavatel a plátce těchto manažerů má už jen z logiky věci právo vědět, kolik jim ze svých daní platí. Je-li s tím v rozporu nějaký zákon, žádám jeho okamžité zrušení, neboť je to paskvil. 
   Srovnávat s poměry v zahraničí je lživé a zavádějící, stejně jako zmínka o přetahování našich manažerů konkurencí. Je rovněž otázkou, kdo by ve fungujících ekonomikách stál o tu naši rozhazovačnou partu Dolce Vita. A pokud tito lidé budou někam „přetaženi“, uvolní se alespoň místo novým schopným odborníkům, kteří nemají v současném klientelistickém prostředí šanci. Mnohé z uvedených firem jsou totiž nejspíše řízeny způsobem, který by zasloužil přísné vyšetření a potrestání viníků.
   Rovněž „zlaté padáky“ jsou vrcholně nemravné. Ti lidé mají „našetřeno“ (nechci použít žalovatelný výraz) tolik, co se běžnému občanu ani nesnilo. Pokud své megapříjmy mají zajištěny smlouvami, které bezpochyby vznikly za podezřelých okolností, žádám okamžitě jejich zrušení a vyšetření orgány činnými v trestním řízení. 
   Stejně jako třeba statek, který po neúrodě a nemocích zvířectva zápasí o přežití a šetří kde se dá, nezaplatí svému vrchnímu hospodáři zlatý oblek pošitý diamanty, protože na to prostě nemá a bylo by to sprosté vůči ostatním, stejně tento stát v období krize nemá na mnohamilionové platy svým úředníkům. 
   Pokud si to neuvědomujete a problémy občanů jsou vám lhostejné, dejte k dispozici svou funkci.

V Praze dne 13.června 2012

Zdraví
Ing. Luděk Wellner
stavební inženýr a spisovatel
Praha

Na vědomost: 
RNDr. Petr Nečas – předseda vlády České republiky
Karel Schwarzenberg – 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí
Ing. Miroslav Kalousek – ministr financí
Média - Lidové noviny
Média - MF Dnes
Média - Aktuálně


Reakce na článek:
http://www.novinky.cz/domaci/270308-dejte-miliony-sefum-statnich-firem-navrhuji-vlade-poradci.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přispěvatelé